2024-04-28 14:15:16
El director general de l’empresa LC Paper, Pau Vila, és l’entrevistat de l’episodi número 33 del podcast Girona Valley, impulsat per Diari de Girona i l’agència de comunicació digital La Factoria per a promoure les idees, la innovació, el talent i l’empresa a les comarques gironines. Durant la conversa amb Eduard Batlle, Vila analitza l’evolució de la companyia, que es dedica a la fabricació de paper tissú i kraft sostenible, i té tres seus a la demarcació a Besalú, Sarrià de Ter i Fornells de la Selva (planta inaugurada a inicis del 2023). Aquest jove enginyer i economista és la sava nova de la família Vila -cinquena generació- que ha fet sempre grans esforços per posicionar-se en el mercat global i competint amb països que no són europeus i que no tenen la mateixa sensibilitat en drets laborals, sous, fiscalitat i respecte pel medi ambient. En aquesta nova era, LC Paper s’ha convertit al territori en referent en matèria de sostenibilitat i ha invertit 4,3 milions en millorar el procés de reciclatge del paper.
[–>Pau Vila ha agafat el relleu del pare, Joan Vila, i com passa en la seva generació i en les empreses familiars del territori, afronta el repte de liderar una nova etapa a la direcció de la companyia. I un dels grans canvis de l’actualitat és el procés de digitalització, l’exportació a escala global i el respecte per la sostenibilitat. “Som un supervivents en el sector, tot i ser una empresa que té 140 treballadors, perquè estem envoltats de gent que en té 4.000 i 5.000 i no podem ser tan agressius com ells. Per això, hem d’apostar les idees, els nínxols de mercat i aportar un valor especial i, sobretot, amb el valor de la sostenibilitat“, afirma. Després d’anys de dificultats i pèrdues, en gran part pels efectes de la pandèmia i la crisi d’Ucraïna, la companyia garrotxina ha tancat el 2023 amb una facturació de més de 50 milions d’euros i registra beneficis. “Passem de pagar 14 euros el megawatt-hora a 140, 200 i 250 euros. Passem de pagar 200.000 euros al mes a dos milions en factures d’energia. Una evolució absolutament frenètica i una situació financera absolutament draconina”, exemplifica Vila.
[–>
“Com que estem a la indústria de volum i com que tens marges tan ajustats, hem de saber diferenciar-nos en aquest context i tenir tres productes i fer-los sempre que no un portafolis molt extens”, ressalta Vila durant la conversa. Per això, en aquest escenari global tan competitiu, la seva aposta personal passa més per posicionar-se amb valor que no amb producte.
[–>[–>[–>
“Nosaltres vam entendre que tot el nostre esforç de sostenibilitat, perquè fos comunicable, implicava que havíem de fer una integració vertical. És a dir, que havíem d’atacar l’espai dels nostres clients i passar a vendre, no només paper, sinó productes de paper. Passar a controlar-ho tot: des del packaging a controlar el missatge del producte final”, exposa amb relació al canvi important que va decidir afrontar la companyia i que va suposar haver-se de reinventar: de vendre a la indústria a vendre als distribuïdors per arribar al client final.
#Pau #Vila #Jaime #enseigner #quest #grande #industrie
1714333106