2024-11-25 11:55:00
L’escriptor gironí Javier Cercas ha reivindicat la utilitat de la literatura com a forma de rebel·lia davant el poder, però també de coneixement i de plaer equivalent al sexe en el seu discurs d’ingrés a la Real Academia Espanyola (RAE), durant un acte celebrat ahir a la tarda a la seu de la institució.
El discurs, titulat Malentesos de la modernitat. Un manifest, se centrava a desmuntar el que l’autor de Soldats de Salamina considera «una teranyina pertinaç de malentesos, per no dir supersticions o prejudicis» estesos al món literari en els últims temps.
Cercas (nascut a Ibahernando, Càceres, el 1962, i que va créixer a Girona i ja d’adult es va traslladar a Barcelona) va enumerar aquests quatre equívocs i es va remuntarals seus orígens, en el Romanticisme o la Modernitat, segons el cas, per després desteixir-los: la idea de l’escriptor tancat a la seva torre d’ivori; la glorificació de l’artista; la idea que la bona literatura ha de ser minoritària; i, finalment, la de la inutilitat de l’art.
«L’autèntica literatura està composta per paraules en rebel·lia, i per aquest motiu representa un perill per al poder, per a qualsevol poder», va incidir l’escriptor, que va plantejar la pregunta retòrica de si hi ha alguna cosa més «útil» que aquesta rebel·lia.
Triat acadèmic al juny passat a proposta de Pedro Álvarez de Miranda, Clara Sánchez i Mario Vargas Llosa, Cercas va recordar que, des de Plató, nombrosos «tirans, inquisidores, comissaris polítics i tota classe d’individus de mentalitat totalitària», disfressats «de benefactors de la humanitat», han intentat assenyalar l’amenaça de la literatura en general i de la novel·la en particular.
Sobre el dogma de la inutilitat de l’art, va apuntar que es remunta a Oscar Wilde, que el 1890 va rematar el prefaci de El retrat de Dorian Gray amb aquesta afirmació en la qual Cercas hi veu «un al·legat emancipador» i una forma de «rebel·lió» contra el «pragmatisme burgès» i contra la submissió de l’art a ideologies.
Però aquest al·legat original, va lamentar, s’ha fossilitzat en dogma en el «món literari» actual, «sempre tan sord a les ironies dels mestres de la Modernitat i tan dòcil als clixés resultants de la seva interpretació literal».
Per a l’autor de Anatomía de un instante o El impostor, la literatura és primer de tot «un plaer, com el sexe», i per això l’expressió «lectura obligatòria» és un oxímoron i l’expressió «lectura hedònica», un pleonasme. Però, a més, és «una forma de coneixement d’un mateix i dels altres, exactament igual que el sexe». «Per això, quan algú em diu que no li agrada llegir, el primer que se m’ocorre és donar-li el condol», va afirmar.
Popularitat i literatura
Javier Cercas, un escriptor popular, compromès i amb lectors a tot el món, guanyador de multitud de guardons, des del Premi Nacional de Narrativa al Premi Planeta, va atacar la «mandra mental» que porta a considerar que un llibre és bo solament perquè es ven molt o a considerar que és dolent per la mateixa raó. I esmentava escriptors talentosos i amb milers de lectors des de Shakespeare i Cervantes a, ja al segle XX, T. S. Eliot, Hemingway, Scott Fitzgerald, Nabokov, García Márquez o Vargas Llosa.
En canvi va rebutjar la «glorificació» de l’escriptor -«l’autèntica immortalitat és l’anonimat», va dir- i va lloar el bon lector perquè, a la seva manera de veure, «una novel·la és una partitura i és el lector qui la interpreta» i «un llibre sense lectors és lletra morta».
Quant a la idea de l’escriptor tancat a la torre d’ivori, considera que cap escriptor espanyol de primera fila dels dos últims segles ha estat indiferent a la realitat, com tampoc ho van ser els seus herois literaris, entre els quals ha esmentat a Kafka, Joyce, Borges o Proust.
[–>
Cercas passa a ocupar la cadira R de la RAE, que va deixar vacant Javier Marías, mort el 2022 i a qui va dedicar la primera part del seu discurs. Cercas va enaltir la profunditat, complexitat i ambigüitat de l’obra de l’autor de Corazón tan blanco i va considerar Marías un escriptor «compromès» o «lluitador» que no va evitar prendre partit sobre els afers més espinosos.
#Javier #Cercas #entre #RAE #revendiquant #littérature #comme #une #forme #rébellion
1732530850