2024-12-05 21:20:00
Els pescadors s’aturaran aquest pròxim dilluns i dimarts en protesta per la reducció del 80% d’activitat pesquera –en dies de pesca- respecte el 2024 que vol imposar la Comissió Europea (CE). D’aquesta manera, i en consonància amb altres confraries de tot l’Estat, el gremi vol pressionar la Comissió en les negociacions que estan previstes aquest dilluns i dimarts, i en les que participarà també el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas. Els pescadors carreguen contra la CE i consideren que aquesta limitació suposa una «infàmia» i exigeixen que es retiri. En aquest sentit, avisen que, si prospera, afectarà directament a treballadors a tot el sector i a la posterior venda a la llotja, segons recull ACN.
A Palamós, per exemple, la confraria de pescadors ha organitzat una protesta per la proposta de regulació de la pesca. L’acte tindrà lloc dilluns, a les 13 h, a l’esplanada de la llotja del port pesquer de Palamós i comptarà amb la lectura d’un manifest.
Consideren que la proposta de regulació de la Comissió Europea és «desproporcionada». Expliquen que la seva aplicació «pot posar en risc la supervivència del sector pesquer català i de les empreses» que de manera directa o indirecta estan vinculades, de l’àmbit de la comercialització, la restauració i el turisme.
Per la seva banda, Iris Triola, responsable de promoció de la confraria de Blanes, considera que la reducció «és impossible per a qualsevol empresa o família». «Això vol dir que barques que ja estaven reduint els dies laborables que té tothom, restant-li el mal temps que ja patim els pescadors, a més a més, cal afegir un 79% més», exposa.
Davant aquesta situació, els pescadors del municipi se sumen a les aturades de dilluns i dimarts. De fet, Triola explica que gran part dels treballadors del sector a Blanes es desplaçaran a Madrid per afegir-se a la manifestació que hi ha programada a la seu de la Comissió Europea.
A Roses, el govern ha anunciat que presentarà al ple una moció de suport al sector pesquer. Asseguren que aquestes mesures «fereixen de mort el sector, que en 20 anys ha perdut la meitat de les barques de la seva flota». El govern, a través d’un comunicat, afirma que «resulta totalment incompatible amb l’activitat pesquera, ja que no hi ha economia que es pugui sostenir treballant entre 20 i 28 dies l’any».
Amb la moció, l’Ajuntament vol donar suport a l’acord adoptat entre França, Itàlia i Espanya per reclamar conjuntament una moratòria al Pla de Gestió Plurianual del Mar Mediterrani en 2025, i aconseguir així que els nivells de pesca per a 2025 es mantinguin igual que durant el 2024.
Cau la venda de peix
Aquesta setmana, en un comunicat, els pescadors catalans ja advertien que el 2024 ja ha caigut un 12,5% la venda de peix a les llotges. «No podem acceptar més retallades, la viabilitat i la dignitat de la pesca catalana no es mereixen el tracte rebut i molt menys aquesta forassenyada proposta», assenyala l’escrit i per això, demanen la implicació de les diferents administracions. A més, recorden que ja han adoptat diverses mesures de caràcter voluntari per tal d’assegurar una pesca «sostenible».
En aquest sentit, remarquen el fet que s’han implementat jornades de menys de dotze hores de pesca, des de la sortida a mar fins a l’arribada a port, cinc dies per setmana. També argumenten que s’han fet vedes biològiques de més de 50 dies i que s’han delimitat zones d’exclusió pesquera.
[–>
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, demana a la Comissió Europea que escolti el sector pesquer, les administracions pesqueres del Mediterrani i la comunitat científica. Per la seva banda, el ministre d’Agricultura i Pesca espanyol, Luis Planas, considera que la proposta és «de màxims» i apunta que serà «molt difícil» assolir un acord sobre aquesta base durant el pròxim Consell d’Agricultura i Pesca dels dies 9 i 10 de desembre.
#PÊCHE #COSTA #BRAVA #Les #pêcheurs #Gérone #protestent #contre #réduction #dactivité
1733456237