2025-01-31 18:23:00
“A l’Empordà hi ha hagut i hi haurà multitud de genis més enllà dels que sempre surten, genis que s’han perdut en l’oblit del temps i volem reivindicar i donar a conèixer”, assegurava Jaume Torrent, editor d’Edicions Cal·lígraf dissabte passat davant una sala Brossa-Frègoli del Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, plena. Aquest auditori es convertí en testimoni del naixement d’una nova col·lecció, Perfils empordanesos, dirigida per Francesc Galí qui la va descriure com “llibres de petit format, d’estil més periodístic que biogràfic que apropa figures cabdals als joves i als lectors” i no només històriques “sinó també actuals”. Les dues primeres: el cantautor Josep Tero, present a l’acte, i el jurista Carles Fages de Perramon, amb qui “redescobrir la Figueres del segle XIX”.
Ramon Moreno, autor del perfil de l’escalenc Josep Tero, va assegurar que “la pretensió no era fer una biografia profunda sinó apropar el lector al seu univers creatiu”. Així va convidar-los a llegir escoltant la música de Tero a qui va incloure dins “la segona generació de cantautors de la lluita resistencial dels anys 60 i 70”. Tero va assegurar haver “heretat molt empordanesisme al que he estat fidelment constant”. Va rememorar quant d’infant venia a Figueres a comprar discos a Can Caussa, “una petita escola de referències” que “em va donar peus i ales per seguir el combat”. El cantautor va confessar haver-se “sentit representant del meu país perquè Catalunya necessita portaveus i ho fem tan bé com podem”.
L’advocada Montse Soms, autora del perfil dedicat a Carles Fages de Perramon (Figueres 1843-1932), avi de Carles Fages de Climent, va explicar que havia intentat “aproximar les petjades deixades per Perramon dins la societat figuerenca”. Degà durant un quart de segle del Col·legi d’Advocats de Figueres, el segon més antic de Catalunya, “catòlic convençut”, Perramon va participar en múltiples iniciatives promovent accions socials i benèfiques. El llibre també recull la correspondència “curiosa” que va dirigir al notari Salvador Dalí “en la que es diuen de tot”.
Els propers volums, els propers personatges
La col·lecció, que tindrà periodicitat trimestral i a la qual el lector es pot subscriure, cosa que garantirà la seva supervivència, té en marxa els pròxims volums. Així, el tercer estarà dedicat a Abdon Terrades, primer alcalde republicà i socialista de Figueres, que escriurà l’exalcalde de Figueres, Joan Armangué, qui se centrarà, bàsicament, en aquesta etapa d’alcalde que, va apuntar, va ser “molt breu”: nou dies de l’any 1842. Seria elegit alcalde, de nou, el 1854 i, en aquella ocasió, va durar deu mesos. “Malgrat la brevetat del temps”, assenyalà Armangué, “hi ha una riquesa en l’acció municipal que val la pena ressaltar; també com forja el seu pensament republicà i socialista, molt lligat a l’època”. El següent volum anirà a càrrec del periodista Jordi Jordà qui aproparà la figura de la també periodista Montserrat Minobis , una “dona figuerenca que va desenvolupar bona part de la seva activitat professional a Barcelona, sense desvincular-se mai de Figueres”. Jordi Jordà se centrarà en la seva joventut, els seus inicis: “Era una persona molt activa, estava per tot”.
Un altre personatge que es tractarà dins la col·lecció serà Anna Maria Dalí, la germana de Salvador Dalí. En aquest cas, el volum l’escriurà la historiadora de l’art, Mariona Seguranyes, qui va conèixer-la, esdevenint “una font de documentació i d’informació molt important al llarg de la meva recerca sobre la família Dalí”. Durant l’acte, Seguranyes va explicar com “la seva figura va estar a l’ombra del seu germà, sempre, i desconeixem qui és Anna Maria Dalí: la seva trajectòria com a escriptora, com a secretària, la seva etapa a Cambridge, en una escola durant la República. Ella també té una mentalitat progressista, però tot això es transforma quan arriba la Guerra Civil”. No hi faltarà l’aproximació al seu cercle d’artistes amics, la seva relació amb Montserrat Vayreda, entre altres. “En el llibre descobrirem la seva identitat més enllà del seu germà, malgrat mirar-lo de reüll tota la seva vida”, va explicar la historiadora de l’art per a qui aquest llibre “és un deute personal cap a ella per reconèixer-la i fer conèixer la seva figura, altres aspectes de la seva persona”.
Un altre dels genis que es donaran a conèixer amb aquesta col·lecció és l’artista Prim Fullà, nascut a Sant Pere Pescador, i ho farà el mateix editor i advocat Jaume Torrent, qui el va tractar, principalment a la darrera etapa vital. Torrent va qualificar Prim Fullà “de gravador extraordinari i pintor fantàstic, un home gegantí, en tots els sentits de la paraula”. “Era un home desmesurat en quasi tot: en la pintura, les relacions, el seu apassionament”, el recordà, així com també la seva obsessió contra la societat de consum.
#Éditions #Calligraph #Caligraf #Editions #apporte #les #autres #génies #Empordà #perdus #dans #loubli #temps #avec #une #nouvelle #collection
1738377961