2024-11-16 15:40:00
Cassà de la Selva bull de vida i música. Des de primera hora del matí, els carrers s’han omplert de veus i d’instruments que revifen una tradició que, malgrat els anys, no vol callar. El Festival Càntut, que enguany celebra la vuitena edició, torna a ser una gran cita pels amants de la cultura popular, un espai on la música de tradició oral, les cançons del poble i les històries compartides són les veritables protagonistes.
[–>Aquest és un festival on perfectament podria participar la Rosalía cantant corrandes amb el seu estil propi. La tradició no és un espai tancat, sinó un element viu, en constant evolució. Per això el Càntut uneix el passat i el present per buscar un futur millor, mantenint viva la música popular a través de les generacions, amb un toc modern que les fa ressonar avui en dia. Un dels responsables del projecte, Albert Massip, explica que el que fan és “donar valor a tot aquest patrimoni cultural”. “El nostre objectiu és que la gent torni a cantar, com feien els nostres avis, i que les històries dels nostres familiars no es perdin mai”, diu Massip.
[–>
L’acte que ha iniciat la programació d’aquest dissabte ha sigut la presentació del llibre ‘Les primeres havaneres a Catalunya’, a càrrec dels autors Anna Costal, Joaquim Rabaseda i Joan Gay. L’obra presenta l’havanera com un fenomen urbà i contemporani, emmarcat en la cultura catalana de l’època romàntica i partícip dels nous mecanismes de creació, edició i distribució de la societat de l’espectacle del segle XIX. Posteriorment, ha sigut el torn de la presentació del llibre ‘El Cançoner de Figueres‘, de l’autor Jordi Jordà i que ha comptat amb la participació del grup Mini-Stress, que ha ofert una petita mostra d’algunes d’aquelles cançons.
Reflexions sobre les lletres
De la mateixa manera, La Filadora ha omplert el pati de Can Trinxeria amb un concert-xerrada que ha explorat com han arribat les cançons fins avui dia, qui les cantava i en quins entorns, i quins espais ocupaven dones i homes, entre altres qüestions. “Venim a posar una mica el dit a la llaga”, han explicat el trio musical tot just començar el “concert sota el títol “Primfila i se’n va”. Qui tingui poca veu per culpa del sopar d’ahir que no es preocupi, també pot cantar”, han afegit rient.
El concert ha sigut una barreja d’emocions, sobretot perquè després de cantar cançons amb un ritme alegre i que ens porta a la infantesa, el trio de dones artistes han fet reflexionar el públic sobre unes lletres que tots hem cantat sense donar-li més voltes. “La cançó El gall i la gallina explica un abús”, han apuntat. “Què vol dir que plou i fa sol? Potser vol dir que estan cremant a les bruixes del poble del costat i que les bruixes es pentinen per dissimular, i per això estan de dol?”, han teoritzat també.
La sala, plena de gom a gom per gent de totes les franges d’edat, ha anat agafant confiança per cantar a mesura que el concert ha anat avançant. Tanmateix, un dels moments més colpidors de l’acte ha sigut quan han cantat “La Caterineta”. Una cançó que explica un drama on un pare mata la seva filla a garrotades perquè la mare la va deixar anar a la plaça a ballar sardanes. “És molt fort que sigui una cançó infantil, però precisament per això ho fem”, han destacat. Això no obstant, no només han cantat drames, també han relatat històries de dones empoderades.
Una veu i una història
El concert ha acabat amb una reflexió clau: “Què hem de fer amb aquestes cançons?”. “La nostra manera d’encetar melons és cantar-les senceres i comentar-les, al final formen part de la nostra cultura”, han explicat. “Hem de saber d’on venim per poder saber on hem d’anar”, han sentenciat. “No sabia que hi havia cançons amb unes lletres tan dures”, ha dit un dels assistents al concert, Maxi Araya. “Ha sigut maco, divertit i trist alhora”, ha afegit el seu amic Ivan Garcia.
[–>
Una de les conclusions a les quals s’arriba ràpidament és que a Cassà, durant els dies que dura aquest festival -demà serà l’últim dia-, es podria dir que el silenci mai és absolut. Sempre hi ha una veu que canta i una història que transmet un sentiment.
#CHANSON #CASSÀ #Cantut #fête #dune #tradition #qui #veut #pas #taire
1731809231