2024-09-30 13:39:48
A conseqüència de la pandèmia de la covid-19 i la posterior crisi inflacionista, els governs van decidir alleugerir els impostos, per tal d’adaptar-se a la dita situació. Tot i que, l’OCDE ha detectat que, durant el 2023 es va obrir una tendència general a reduir els avantatges i a pujar alguns tributs com l’impost de societats i les cotitzacions socials.
“Hi ha signes de desacceleració o reversió de la tendència a la baixa dels impostos observada durant la pandèmia de la covid-19 i el període d’alta inflació que va seguir”, afirma l’OCDE al seu informe sobre els canvis tributaris produïts el 2023 en un total de 90 països i jurisdiccions publicat aquest dilluns. L’estudi arriba a la conclusió que, en general, “l’any 2023 va estar marcat per un ús relativament menys freqüent de retallades de taxes i mesures que tenen l’efecte de reduir la base impositiva, a favor d’augments de taxes i iniciatives destinades a ampliar la base imposable per a la majoria dels tipus d’impostos”.
Principals impostos
[–>
L’anàlisi observa, com a canvi especialment rellevant el 2023, que la tendència a la baixa en les taxes impositives de l’impost de societats “sembla haver-se aturat” per primera vegada “després de dècades de retallades”. I afirma que “els augments observats a les taxes de l’impost de societats van ser de magnitud significativa”, si bé moltes jurisdiccions van millorar els seus suports a la inversió i la innovació.
La “tendència creixent a expandir i augmentar les cotitzacions socials” s’emmarquen -segons l’OCDE- “en un context marcat per canvis demogràfics com l’envelliment de la població, l’augment dels costos de l’atenció mèdica i les necessitats més grans de finançament per a la protecció social”.
Així mateix, es detecta una tendència general cap a una major progressivitat a l’IRPF “amb la intenció de reduir la càrrega fiscal sobre les llars de baixos ingressos” i pujades de la taxa màxima de l’impost en alguns països. També s’aprecia un corrent de canvis orientat a retirar les rebaixes dels impostos energètics, “si bé un gran nombre de jurisdiccions ha ampliat, o ho ha fet amb caràcter temporal, l’aplicació de tipus reduïts de l’IVA als productes energètics amb la finalitat d’introduir mesures visibles que puguin tenir efectes immediats als pressupostos de les llars“.
Tot i això, a diferència d’anys anteriors, ha pujat el tipus general de l’IVA en un grup de països. També formen part de la tendència, els increments dels impostos especials sobre alcohol, tabac, begudes ensucrades o jocs d’atzar. Alhora, l’OCDE destaca l’aplicació de taxes nul·les o reduïdes de l’IVA per afavorir la transició energètica (a favor dels cotxes elèctrics o dels panells solars).
El cas d’Espanya
[–>
Molts dels canvis fiscals produïts a Espanya el 2023 participen en aquestes tendències generals. Així, l’OCDE subratlla l’augment de la deducció general per rendes del treball a l’IRPF que va entrar en vigor l’any passat i la millora de les desgravacions de lloguer; els incentius a la compra del cotxe elèctric; l’amortització accelerada en l’impost de societats per a instal·lacions de recàrrega i altres incentius tributaris a l’activitat econòmica. A més, el 2023 va entrar en vigor un recàrrec a les cotitzacions socials dels treballadors, a través del nou mecanisme d’equitat intergeneracional.
Tot i això, en contra de la tendència general a la retirada d’estímuls heretats de la pandèmia o de la crisi d’inflació, Espanya va optar el 2023 per la pròrroga de la reducció temporal de l’IVA sobre l’electricitat i el gas i per l’aplicació d’un IVA zero o reduït a determinats aliments. També es va reduir del 10% al 4% l’IVA aplicable a productes d’higiene, preservatius i altres anticonceptius no medicinals.
Context macroeconòmic
[–>
Les tendències en els canvis fiscals produïts el 2023 que detecta l’OCDE són resultat de dos vectors contraposats.
D’una banda, els alts nivells d’endeutament públic en què els governs han incorregut per donar resposta a la crisi sanitària i a la d’inflació “són un motivador clau de les reformes tributàries per augmentar els ingressos”, assumeix l’organisme que dirigeix Mathias Cormann. “A més, l’envelliment de la població, l’augment dels costos de mitigació del canvi climàtic i altres prioritats noves de despesa poden induir els països a introduir reformes per augmentar els ingressos més aviat que tard”, afegeix.
[–>
En sentit contrari, però, “les altes taxes d’inflació exerceixen pressió sobre els pressupostos de les llars els salaris de les quals són rígids, cosa que, al seu torn, pressiona els governs perquè ofereixin alleujament fiscal a les llars mitjançant mesures tant focalitzades com àmplies”. A més -continua argumentant l’OCDE- “les condicions econòmiques incertes poden haver portat alguns responsables de les polítiques a ser cautelosos a l’hora de reduir l’ajuda o augmentar les taxes massa ràpid”.
#découvrez #tendance #mondiale #faveur #limpôt #sur #les #sociétés #des #cotisations #sociales
1727694704