2025-02-15 08:02:00
L’empresa tèxtil gombrenesa Hilados Moto va presentar un concurs de creditors voluntari el desembre passat, i aquest any ja no ha tornat a obrir portes. Els números de 2023 no havien estat bons per l’empresa, que malgrat una facturació d’1,08 milions, va tenir un resultat negatiu de 110.000 euros, constatant la tendència dels últims anys. Fins al tancament hi treballaven una vintena de treballadors, els contractes dels quals ja s’han extingit segons l’administració concursal. L’empresa era administrada per Moisès Torrens Roig, net del fundador amb qui compartia nom i cognom.
El mateix alcalde de Gombrèn, Cèsar Ollé, confirma que les instal·lacions estan tancades des de principi d’any. La propietat hi segueix anant regularment, si bé no s’ha presentat encara a l’Ajuntament. Qui sí que ho ha fet és el liquidador que té la intenció de vendre l’empresa. La principal preocupació a partir d’ara, és «que la maquinària no es faci malbé». En aquest cas Ollé creu que el millor pel municipi és que el propietari se’n faci càrrec. Si calgués treure-la de les naus «tindríem un problema perquè no ens en donarien el que costaria». El 2021 l’Ajuntament va regularitzar-ne la situació, començant a cobrar 1.385 euros mensuals per dues naus petites que ocupa Hilados Moto. Ollé explica que fins aleshores no en rebien res, i que després de portar-les a concurs, només s’hi va presentar la mateixa empresa. A hores d’ara segueix pagant-ne el lloguer, malgrat la inactivitat. Si poguessin alliberar-se les naus, l’Ajuntament es podrà plantejar què fer-ne.
Amb el tancament, el sector tèxtil queda només amb una sola fàbrica al Ripollès. Tensión Tèxtil SLU, ubicada a Ripoll es converteix en l’última supervivent d’una comarca on el fil havia tingut un fort arrelament, gràcies sobretot a l’aprofitament del cabal dels seus dos principals rius, el Ter i el Freser, a la riba del qual van crear-se’n un gran nombre. El valor afegit que dona els regenerats a l’activitat de l’empresa filial de Textil Santanderina, havia estat en una altra tècnica el motiu de supervivència d’Hilados Moto. En el seu cas gràcies a matèries pentinades que barrejaven fibres naturals amb fibres químiques.
Noranta anys d’història
La presència de la fàbrica tèxtil de Gombrèn es remunta a noranta anys enrere, quan l’Ajuntament va instal·lar-la per tal de fer front a l’atur que patia el municipi. L’historiador ripollès i arxiver gombrenès Agustí Dalmau especifica que «es va crear per donar feina a la gent del poble». Era l’any 1935 quan gràcies a l’arribada del corrent elèctric l’empresa va tirar endavant, amb la curiositat que «a diferència de la majoria de fàbriques del sector, no comptava amb salt d’aigua».
El 1962 l’empresari Moisès Torrens Guillemot, va llogar-la a l’Ajuntament amb un acord amb l’alcalde de l’època Josep Ricart, per pagar-ne «un preu de 10.000 pessetes anuals i per un període mínim de 50 anys», segons explica al seu llibre Redescobrint Gombrèn i el seu entorn, l’autor Joan Vigueras. El nom de l’empresa, Hilados Moto, respon a l’acrònim de l’aleshores nou propietari, que per herència familiar s’ha mantingut fins a l’actualitat. Torrens també tenia part en l’empresa Cotolla, amb factories a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. La importància de l’empresa al municipi -que va arribar a tenir més d’un centenar de treballadors- es constata amb el nom de l’avinguda Moisès Torrens, que s’inicia a la carretera GI-401 i passa per davant mateix de la fàbrica.
Posteriorment Hilados Moto també va donar feina a veïns de pobles veïns com La Pobla de Lillet i Campdevànol, i fins i tot «va tenir la iniciativa a principis dels anys setanta, de construir un bloc de pisos perquè la gent que hi treballava també pogués viure a Gombrèn», explica Dalmau. Durant els últims anys Hilados Moto va ser notícia perquè l’autor de l’atemptat a la Rambla, Younes Abouyaaqoub, va estar-hi treballant, i també tenia ocupat un habitatge al poble.
Abonnez-vous à continuer à lire
#Fil #moto #Gombèn #tanca #moto #ret
1739677564