2025-01-26 08:30:00
Nascut a Girona l’any 1969, Josep Maria González, llicenciat en Ciències Empresarials, MBA a Esade i PDG a IESE, compta amb més de 30 anys d’experiència en el sector financer. El gener del 2023 va ser nomenat director de la territorial Catalunya de CaixaBank, amb seu a l’edifici Impuls del Parc Tecnològic de Manresa en substitució del manresà Jaume Masana, nomenat llavors director de Negoci de l’entitat . Prèviament, González havia ocupat el càrrec de director comercial de la xarxa d’oficines de CaixaBank a Girona i la Catalunya Central. González ha exercit diferents càrrecs de responsabilitat a l’entitat des de s’hi va incorporar el 2014.
[–>[–>[–>[–>Quins són els programes específics de CaixaBank per a ajuts a les pimes i a l’emprenedoria?
[–>CaixaBank ofereix diversos programes per donar suport a les petites i mitjanes empreses i fomentar l’emprenedoria, amb especial èmfasi en la innovació, la sostenibilitat, i l’empoderament de grups específics com les dones emprenedores. Aquests programes inclouen: MicroBank, una iniciativa orientada a oferir microcrèdits a pimes i emprenedors que necessiten finançament per iniciar o ampliar els seus projectes empresarials. MicroBank ofereix préstecs que prioritzen emprenedors amb dificultats d’accés al crèdit tradicional, facilitant la inclusió financera i el creixement empresarial. Fons Next Generation i Digital Toolkit: CaixaBank col·labora en la distribució dels fons europeus Next Generation EU, que inclouen subvencions per digitalitzar les pimes, com també suport en àmbits com la transició energètica i la digitalització. A través del programa Digital Toolkit, es dona suport a les empreses en la integració de solucions digitals bàsiques per modernitzar el seu funcionament. També els Premis EmprenedorXXI. Aquests premis, promoguts per CaixaBank i ENISA, reconeixen i impulsen start-ups innovadores en sectors com les ciències de la vida, les tecnologies digitals i el sector agroalimentari. Els guanyadors poden accedir a finançament i rebre formació especialitzada, per fomentar el creixement internacional de les empreses seleccionades. Línia de Crèdit per a Dones Emprenedores: Aquesta línia de crèdit, amb un fons de 250 milions d’euros, ofereix finançament a projectes liderats per dones emprenedores, en col·laboració amb el programa InnovFin del Fons Europeu d’Inversions. L’objectiu és impulsar empreses innovadores liderades per dones en sectors d’R+D+i, amb imports que poden oscil·lar entre 25.000 i 7,5 milions d’euros per projecte. Amb aquests programes, CaixaBank cerca promoure un entorn favorable per a les pimes i els emprenedors, facilitant l’accés al finançament i el creixement sostenible i innovador de les empreses.
[–>[–>[–>
Quines són les peticions de les pimes del territori en matèria de finançament?
[–>[–>[–>[–>Les pimes de les comarques gironines demanen millores específiques en matèria de finançament, que es concentren en facilitar l’accés a crèdit, la reducció de costos associats i un suport sostingut per a la inversió i el creixement empresarial. Una de les principals reivindicacions és una major accessibilitat a crèdits que permetin consolidar-se i explorar nous mercats. També valorem molt la proximitat.
[–>[–>[–>
Un cas específic són els professionals del primer sector. Quins plans ofereix CaixaBank a la pagesia?
[–>[–>
CaixaBank ofereix diversos programes per donar suport al sector agrícola mitjançant la línia de negoci AgroBank, una divisió especialitzada en finançament i serveis per a la pagesia del sector agroalimentari. Les iniciatives inclouen tant suport financer com eines digitals i de gestió sostenible. AgroBank proporciona préstecs específics com el «Préstec Campanya» per fer front a necessitats estacionals, i productes com l’AgroBestreta i l’AgroTargeta per cobrir despeses de l’activitat diària. A més, inclou opcions de rènting per maquinària agrícola i projectes de lísing i inversió per a la millora d’infraestructures agrícoles i compra de materials. La plataforma AgroBank Hub ofereix recursos digitals avançats per facilitar la gestió agrícola, com ara calculadores de petjada de carboni i d’aigua, eines de monitorització de cultius, recomanacions per a la fertilització i gestió del sòl, i accés a informació sobre ajuts públics. Des d’AgroBank treballem en projectes de sostenibilitat, col·laborant amb entitats com CaixaBank Dualiza per oferir formació i promoure el relleu generacional en el sector. Així mateix, impulsem la innovació amb iniciatives conjuntes com Impulso Agro, adreçat a joves emprenedors agrícoles per fomentar pràctiques sostenibles i productives.
[–>[–>[–>
Aquestes eines i suports estan dissenyats per cobrir les necessitats específiques del sector agrari, com la gestió sostenible, la productivitat i la competitivitat en mercats nacionals i internacionals.
[–>[–>[–>[–>«Les pimes gironines demanen millores específiques en finançament, que són: facilitar l’accés a crèdit, la reducció de costos associats i un suport sostingut per a la inversió i el creixement empresarial»
[–>[–>[–>
I els autònoms? Com contribueix l’entitat al desenvolupament del treball autònom al territori?
[–>[–>[–>
CaixaBank desenvolupa un suport integral per als autònoms, adaptat a les necessitats específiques d’aquest col·lectiu, amb iniciatives que cobreixen aspectes financers, digitals i d’acompanyament en la gestió diària. Amb la seva plataforma CaixaBank Negocis, ofereix productes personalitzats i serveis financers com línies de crèdit flexibles, préstecs per a inversions i plans de finançament adaptats. També facilita la digitalització dels autònoms i microempreses mitjançant el programa «Kit Digital», que inclou solucions per a la presència web, comerç electrònic, facturació digital i ciberseguretat. Aquest programa ajuda els autònoms a millorar l’eficiència dels seus negocis i ampliar les seves oportunitats a través de canals digitals. Per donar suport a la continuïtat i creixement dels petits negocis, CaixaBank ha desenvolupat el «Social Commerce» i «PayGold», que permeten als autònoms vendre i rebre pagaments de manera senzilla a través de xarxes socials o SMS, sense necessitat de tenir una pàgina web pròpia. A més, a través del bo Social, CaixaBank ha impulsat la creació de noves empreses i llocs de treball en zones amb desafiaments econòmics, afavorint així la dinamització econòmica a les regions més necessitades. Aquestes iniciatives reflecteixen el compromís de CaixaBank amb els autònoms, un col·lectiu fonamental per al teixit empresarial i la creació d’ocupació a tot el territori.
[–>[–>[–>
La formació dual es valora com una aposta de futur per part de les empreses per generar talent per a l’economia del territori. Quines accions du a terme l’entitat per a la seva promoció?
[–>[–>[–>
CaixaBank impulsa la formació professional (FP) dual a través de CaixaBank Dualiza, una iniciativa que recolza la col·laboració entre centres educatius i empreses per formar talent jove i millorar l’ocupabilitat dels estudiants en el territori. CaixaBank Dualiza llança convocatòries d’ajudes per finançar projectes innovadors de FP dual, com la recent VIII Convocatòria d’Ajudes, que selecciona iniciatives que vinculin la formació acadèmica amb reptes reals del sector empresarial, afavorint la inserció laboral i l’especialització en àmbits com la informàtica, les ciències i la mecatrònica.
[–>[–>[–>
A més de la col·laboració amb empreses, CaixaBank Dualiza promou activitats per visibilitzar la FP, com jornades i congressos arreu d’Espanya, hackathons amb empreses com Bayer i Damm, i la creació de l’Observatori de la FP per oferir dades actualitzades sobre aquest sector educatiu. Aquesta plataforma facilita una comprensió profunda del mercat laboral i de la necessitat de talent qualificat a les regions, aportant orientació als estudiants i millorant la connexió entre els centres de formació i les indústries regionals.
[–>[–>[–>
Una major incorporació de la dona al mercat de treball és encara una assignatura pendent a Catalunya. Com pot CaixaBank afavorir aquest increment?
[–>[–>[–>
Des de CaixaBank treballem activament per fomentar la incorporació de la dona al mercat laboral a Catalunya i en tot el territori amb diverses iniciatives que promouen la igualtat de gènere i l’emprenedoria femenina. Un dels programes destacats és el Wengage, centrat en la diversitat i la igualtat d’oportunitats, amb accions com el mentoring femení per facilitar el desenvolupament professional de les dones dins de l’empresa i iniciatives de visibilització de la diversitat de gènere i funcional.
[–>[–>[–>
A més, CaixaBank concedeix premis com el «Premi Dona Empresària CaixaBank», el «Premi A Millors Professional Autònoma» i els «Premis WONNOW» per a dones en carreres STEM, creant espais de reconeixement i networking per a dones empresàries i emprenedores. També manté acords amb entitats com la Federació d’Associacions de Dones Rurals, per donar suport financer i formatiu a les dones en àrees rurals, abordant les barreres específiques de gènere en aquestes zones.
[–>[–>[–>
«Del que s’ha concedit a Girona, un 17% correspona finançamental sector agrari»
[–>[–>[–>
En quina mesura els fons Next Generation han contribuït a impulsar l’economia del territori i com col·labora CaixaBank en la gestió dels fons a les pimes locals?
[–>[–>[–>
Els fons europeus Next Generation han estat clau per impulsar l’economia i la recuperació a Catalunya, i CaixaBank ha jugat un paper important en la gestió i facilitació d’aquests recursos per a les pimes locals. Aquests fons es dirigeixen especialment a iniciatives de digitalització, sostenibilitat i transformació productiva, amb programes com el Kit Digital, que proporciona ajudes per a la digitalització d’empreses, i projectes PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica), com el de mobilitat sostenible o l’economia circular, amb un fort component de col·laboració públic-privada.
[–>[–>[–>
CaixaBank facilita l’accés a aquests fons a través d’assessorament i eines en línia, com el cercador d’ajudes de CaixaBank en col·laboració amb Minsait, que permet a les pimes identificar les convocatòries de fons que millor s’adapten a les seves necessitats. A més, CaixaBank organitza sessions informatives i webinars per ajudar les empreses a preparar-se per als processos de sol·licitud, amb recomanacions per a la gestió i justificació de les ajudes rebudes.
[–>[–>[–>
Aquest suport és part de l’estratègia de CaixaBank per enfortir el teixit empresarial a nivell local, promovent la innovació i l’adaptació a l’economia verda i digital que exigeix el mercat actual.
[–>[–>[–>
[–>[–>[–>
Podríem disposar de dades de Girona d’aquest conjunt de programes a què hem fet esment?
[–>[–>[–>
CaixaBank disposa a Girona de tres centres d’empreses ubicats a Girona ciutat, Cassà de la Selva i Figueres, i de tres oficines Store Pimes, ubicades a Girona, Figueres i Blanes, amb l’objectiu de proporcionar un servei proper, personalitzat i adaptat a les necessitats específiques de cada negoci. Durant el 2024 s’han concedit a les comarques gironines més de 270 milions d’euros, dels quals un 17% corresponen a finançament al sector agrari.
[–>[–>[–>
Després de dos anys com a responsable de la territorial Catalunya, quines creu que són les fortaleses i debilitats de Girona en matèria econòmica i empresarial?
[–>[–>[–>
Girona destaca per tenir una economia diversificada, amb sectors com el turisme, la indústria alimentària, la metal·lúrgia i el sector químic. Aquesta diversificació contribueix a reduir la dependència d’un sol àmbit econòmic. El turisme és un dels punts forts de la regió, gràcies a l’atractiu de la Costa Brava i el Pirineu gironí, que combinen paisatges naturals, patrimoni cultural i una oferta gastronòmica de primer nivell.
[–>[–>[–>
A més, Girona compta amb un teixit empresarial sòlid, format principalment per empreses familiars que han aconseguit consolidar-se i expandir-se a mercats internacionals, especialment en l’àmbit agroalimentari. La seva ubicació estratègica, a prop de França i Barcelona, juntament amb les bones connexions per carretera i tren, facilita el comerç i les exportacions. Això, sumat a la seva elevada qualitat de vida, converteix la regió en un pol d’atracció per a empreses i professionals.Tot i així, també hi ha debilitats a tenir en compte. Malgrat la diversificació, el turisme encara representa un percentatge elevat de l’economia i això la fa vulnerable a crisis globals com la pandèmia. Les infraestructures, tot i ser bones en alguns aspectes, presenten mancances, especialment en carreteres secundàries i connectivitat aeroportuària. A més, Girona necessita reforçar les inversions en tecnologia i innovació per accelerar la transformació digital del seu teixit empresarial. També existeix una certa dificultat per atreuretalent altament qualificat en sectors tecnològics i especialitzats, fet que pot limitar el creixe-ment d’algunes indústries.. Finalment, la pressió urbanística i mediambiental generada per l’activitat econòmica i el turisme en determinades zones planteja reptes de sostenibilitat que cal abordar per garantir un creixement equilibrat. Tot plegat configura un escenari amb grans oportunitats de desenvolupament, sempre que es treballi en la millora d’aquests aspectes crítics.
[–>[–>[–>
Podem esperar una major implicació de l’entitat en projectes estructurals del territori?
[–>[–>[–>
A CaixaBank sempre hem tingut una forta vinculació amb el territori com a part del nostre model de negoci, fet que inclou la participació en iniciatives locals que generin valor per a la comunitat.Des de l’entitat continuarem apostant per una de les regions amb un teixit empresarial dinàmic i necessitats específiques, i Girona és un focus d’inversions per CaixaBank, especialment si es tracta de sectors estratègics com la indústria, l’agroalimentació, o la sostenibilitat.
[–>[–>[–>
«Girona necessita reforçar les inversions en tecnologia i innovació»
[–>[–>[–>
El servei de banca mòbil ja ha entrat en funcionament. Creu que serà suficient per cobrir les necessitats de les poblacions sense serveis bancaris?
[–>[–>[–>
Aquest últim trimestre de l’any, CaixaBank, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, ha posat en marxa el servei de banca mòbil que ha permès incorporar a les rutes poblacions en risc d’exclusió financera de les quatre províncies de Catalunya. El servei es posa en marxa sota el lema «Cap municipi sense servei bancari» amb l’objectiu d’assegurar que cada municipi rebi el servei, com a mínim, un cop al mes.
[–>[–>[–>
Les oficines mòbils són clau en l’estratègia de CaixaBank per evitar l’exclusió financera de les zones rurals, a més de preservar la relació directa amb el client que resideix en aquest tipus d’entorns i mantenir l’aposta de CaixaBank per l’economia d’aquests territoris. Aquest servei de CaixaBank contribueix a la reducció de les desigualtats, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, amb els quals l’entitat es troba fortament compromesa.
[–>[–>[–>[–>
CaixaBank aposta per no abandonar aquells municipis en els quals és l’única entitat. És la manera d’entendre la inclusió financera per part de l’entitat com una banca pròxima i accessible, mantenint inalterable el seu compromís d’estar a prop dels clients. CaixaBank és reconeguda com una entitat que aposta per la inclusió financera i el suport a les necessitats de tots els segments de la societat. Aquest compromís es reflecteix en diverses iniciatives i pràctiques que mostren una manera diferent i socialment responsable de fer banca.
[–>[–>[–>
Abonnez-vous pour continuer la lecture
#INTERVIEW #CAIXABANK #GÉRONE #les #comtés #Gérone #ont #reçu #millions #deuros
1737878617