2025-02-02 08:30:00
Llogar una habitació a un pis compartit a la ciutat de Girona cada vegada és més complicat. Durant el 2024 la demanda ha augmentat un 62%, mentre que l’oferta ha caigut considerablement durant els darrers 12 mesos, en concret ho ha fet un 22%, segons un informe publicat pel portal immobiliari Idealista.
Malgrat l’augment de la demanda i la caiguda de l’oferta, el preu s’ha mantingut invariable. De mitjana, llogar una habitació a un pis compartit a la ciutat de Girona costa 400 euros, exactament la mateixa xifra que es va registrar fa un any.
Si tenim en compte les darreres dades d’Idealista pel que fa al preu del lloguer, el metre quadrat a Girona costa de mitjana 12,2 euros. Això suposa que arrendar un pis d’uns 60 metres quadrats a la capital de la província suposa una despresa d’uns 730 euros al mes, és a dir, un 82% més car que llogar una habitació a un pis compartit.
Les dades registrades a Girona a tancament d’any contraresten a les registrades al conjunt de l’Estat. A Espanya, l’oferta d’habitacions a pisos compartits no ha caigut, s’ha incrementat un 22% interanual. A més, la demanda no ha variat en l’últim any.
El preu, en canvi, sí que segueix una línia similar a Girona. Cada habitació costa de mitjana 410 euros mensuals, un 2% més que a tancament del 2023.
De fet, el cas de Girona és pràcticament excepcional a tot l’Estat. En aquests moments hi ha una major oferta d’habitacions disponibles en comparació amb l’any anterior a 33 capitals de província.
Només cinc ciutats registren caigudes del volum d’oferta disponible per sobre de Girona: Terol (-31%), Sant Sebastià (-29%), Santa Cruz de Tenerife (-27%), Palència (-25%), i Bilbao (-24%). D’altra banda, els majors increments d’oferta s’han produït a Logronyo (114%), Ceuta (86%), Màlaga (85%), Ciudad Real (73%), València (72%) i Huelva (71%).
Entre la resta dels mercats més dinàmics, la pujada d’oferta disponible més gran s’ha donat a Alacant, on l’estoc d’habitacions és un 32% més elevat que fa un any. El segueixen Madrid (17%) i Barcelona (12%).
Els preus a les capitals han estat majoritàriament alcistes, i només s’han reduït a Sevilla (-5%), Granada (-3%) i Terol (-2%), mentre que s’han mantingut sense canvis a 15 capitals. La pujada més gran, per la seva banda, s’ha donat a Palència, amb un ascens del 25%, seguit per Màlaga (21%), Àvila (20%), Segòvia (20%), Madrid (18%), Logronyo (17%) i Barcelona (17%).
Barcelona és la ciutat amb lloguers d’habitacions més cars d’Espanya, ja que arriben als 620 euros mensuals de mitjana. El segueixen Madrid (565 euros), Palma (500 euros) i Sant Sebastià (487 euros). Per contra, Càceres és la ciutat on el lloguer d’una habitació és menys costós, amb 227 euros mensuals de mitjana.
Esforç per comprar o llogar
El percentatge dels ingressos de la llar necessari per accedir a un habitatge de lloguer a la ciutat de Girona cada vegada és més gran. Segons Idealista, els gironins han de destinar el 31% dels ingressos familiars per pagar el seu arrendament, un percentatge que ha crescut tres punts durant el 2024. En total, 12 capitals de província superen el 30% recomanat pels experts. En canvi, l’esforç per accedir a un habitatge de compra ha caigut lleugerament, passant del 22% l’any 2023 al 21%.
«La situació del mercat és alarmant i el seu origen és clar. La manca d’oferta disponible, tant en venda com de lloguer, és darrere de l’augment dels preus, de l’esforç necessari i de la competència entre famílies per cada habitatge que surt al mercat», afirma Francisco Iñareta, portaveu d’idealista.
Abonnez-vous à continuer à lire
#Logement #Girona #demande #dappartements #partagés #Girona #augmente #dici
1738487283