2025-02-10 08:31:00
«Conèixer Portbou des d’una altra perspectiva, una que no és l’habitual» de la mà de quatre actors i actrius, que no ho són, que es mouen «per uns paisatges ambivalents» en situacions que condensen, poc o molt, un alt grau d’espontaneïtat. A grans trets això és Epíleg, el primer llargmetratge dels joves cineastes Alba Bauçà, de Mallorca, i Raimon Casanovas, de Figueres, però amb arrels portbouenques, la seva òpera prima sota el segell Barroca Films que ara començarà a volar i fer camí per diferents festivals nacionals i internacionals cercant el seu públic.
Epíleg neix estretament lligat al treball de final de grau en Comunicació Audiovisual i Multimèdia, carrera que Bauçà i Casanovas van fer a Girona i que va unir els seus destins fa uns dos anys. Abans, però, el 2023, el va precedir la creació d’Esberlada, un curtmetratge documental sobre la pedra seca a Cadaqués, estrenat dins el marc de la 12a Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional.
Epíleg és una altra cosa. Raimon Casanovas explica que es tracta d’un llargmetratge de ficció que va començar a prendre forma fa un any i mig. Per trobar als actors protagonistes van penjar cartells a Portbou: «No sabíem quin perfil cercàvem. L’única condició era que fossin majors de cinquanta anys». Van respondre veïns de Portbou, també gent de fora. «Els quatre escollits tenien en comú aquesta fixació especial amb Portbou», reconeix Alba Bauçà. Es tracta de la Maria Àngels, que interpreta la propietària d’un antic hostal del poble; en Carles Xavier que deambula constantment amb la seva gossa Ombra; en Jordi, que fa d’operari de manteniment, i la Marta, que retorna al pis familiar per ultimar les gestions d’una mudança.
Epíleg és un film de caràcter força experimental, allunyat dels arguments clàssics. Com matisa Casanovas «no partíem de cap guió ni idea preconcebuda, només ens havíem mogut pel poble, havíem vist localitzacions i va ser encaixar aquestes quatre persones amb els espais». Bauçà afegeix que «era un procés particular, no volíem comunicar una idea concreta sinó construir una cosa al mateix temps que es feia el procés creatiu». Escollir Portbou com a escenari va sorgir, diuen, «d’una manera natural», ja que, per una banda, era un paisatge ja conegut per a Raimon Casanovas, que hi ha passat molts estius, i, per altra, perquè disposaven de facilitats pel que fa a la producció i la logística, quelcom important si es té en compte que requeria moltes hores de treball i disposaven d’un pressupost «molt mínim». Això ha fet que Portbou, a banda de ser l’escenari, esdevingui un protagonista més del film.
Que els actors no fossin professionals ha dotat a Eclipse d’espontaneïtat i «de moments impossibles de crear d’una altra manera». També, el fet que el projecte no tingués guió, no ha estat inconvenient. «Vam partir d’una sèrie de directrius, però eren mínimes i molt obertes i això donava molta llibertat que sortissin accidents o situacions no planificades», diu Alba Bauçà. Tot i això, Raimon Casanovas admet que no van obviar «la intuïció i les sensacions que ens havien generat cadascuna d’aquestes persones i les situàvem en situacions que fossin més o menys versemblants en la seva manera de ser perquè es poguessin desenvolupar». Així, al llarg dels 73 minuts de metratge, mentre l’espectador acompanya als protagonistes, també existeix una narrativa paral·lela, una línia temporal amb punts de convergència.
El títol del llargmetratge tampoc és casual. «Hi ha una clara connexió amb l’essència de Portbou i els moments vitals que enregistrem d’aquestes persones i dels mateixos espais», expliquen els creadors del projecte molt satisfets amb els resultats. «Com a primera obra ha estat molt interessant. Mai havíem fet un projecte d’aquesta envergadura i ha estat un gran aprenentatge, veiem una clara evolució del que havíem fet anteriorment», asseguren. En aquest sentit, creuen que Epíleg ha determinat quina línia volen seguir a partir d’ara: treballant amb un equip reduït -ells dos amb dues càmeres i un petit equip de so-que permet crear «atmosferes impossibles d’assolir» amb un altre tipus de producció. «Aquesta no és una pel·lícula per entretenir-te, intenta anar una mica més enllà, és una obra que existeix per si mateixa i si hi ha espectadors que la volen acollir, els interessa i els agrada, és un valor més».
#Long #métrage #dépilogue
1739166362