2024-12-18 17:33:00
Malestar entre el sector pesquer arran de l’anunci aquest dimarts del tancament els caladors de gamba de tot el litoral i que només permetria pescar-ne per Nadal a compte de la quota del 2025, perquè ja s’havia esgotat la d’aquest any. La notícia va caure com un gerro d’aigua freda a un sector ja molt castigat per les últimes retallades. Especialment, després que es reunissin a Madrid aquest dilluns i no els ho comuniquessin aleshores.
El president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i de Girona, Antoni Abad, critica que “estan canviant les regles del joc a mitja partida” i això genera encara més inestabilitat dins del sector. De fet, afirma que “hi ha un desànim general i la gent necessita una bombolla d’oxigen”.
Des de la Federació Catalana afirmen que la possibilitat de pescar a compte de l’any que ve és un dret que tenen però, a més, han demanat que aquesta quota que equivaldria al 10% del total que podran pescar el 2025 només s’apliqui a aquells que surtin a pescar. “Els que no vulguin tenen tot el dret de dir que no volen gastar les de l’any que ve. Crec que això és una demanda justa”, insisteix Abad, segons recull ACN.
Unes hores després d’aquesta petició, la Direcció General d’Ordenació Pesquera i Aqüicultura ha acceptat la reobertura de la pesca de gamba vermella als caladors a compte de la quota del 2025 i aplicar els consums realitzats de forma “individual” a cada embarcació. La resolució ha arribat aquesta tarda i serà d’aplicació a partir de les 12 de la nit d’aquest 19 de desembre, la data en què s’acordava tancar els caladors per haver esgotat la quota d’aquest any.
“Producte estrella” per Nadal
La campanya de la gamba per Nadal és molt important per al sector pesquer. “És un producte estrella i els consumidors estiren més en aquestes dates. No diré que arregla l’any, però sí que arreglen el mes”, afirma Abad.
“Quan hi ha més producte, el mercat es regularitza i baixa una mica el preu. Entenc que si no ens deixen pescar gamba, doncs potser només quedarà per a una sèrie de butxaques“, lamentat sobre l’encariment del producte. Abad apostar pel producte de proximitat i rebutjat el consum de gambes procedents d’altres part d’Europa que arribin aquí deixant “una petjada de carboni enorme”, segons recull Europa Press.
Segons el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i de Girona, aquesta mesura, que se suma al debat que es va produir la setmana passada a la Comissió Europea (CE) sobre la pesca d’arrossegament a la Mediterrània, crea “incertesa i desànim” al sector.
A Blanes, un dels ports més importants de tot el litoral gironí, la notícia també ha caigut com un gerro d’aigua freda. “Ja no sabem què més fer, què ens volen fer o cap on ens volen portar. Això és un assassinat empresarial encobert. Una reestructuració del sector encoberta, una extinció pitjor que la dels dinosaures”, afirma Ferran Martínez, Patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes.
A més, en el cas de Blanes i també de Palamós, el sector ha fet els deures, amb vedes biològiques i incorporant noves xarxes als vaixells que eviten capturar els alevins. I d’aquesta manera, permeten que l’espècie es regeneri.
“No es podran servir els encàrrecs”
Per la seva banda, els peixaters afirmen que el nombre de pescadors que decideixin seguir pescant a compte de la quota del 2025 pot impedir complir amb els encàrrecs aquestes festes: «Ja es pescava molt poca gamba. S’haurà d’optar per altres alternatives per parar taula aquest Nadal», explica Ester Anglada, una de les peixateres del Mercat de la Plaça de Cuba de Mataró.
Anglada explica que la gamba congelada, l’escamarlà o el llagostí són opcions per poder menjar “molt bé” aquest Nadal i que l’afectació per als clients serà mínima. L’impacte més greu, assegura, és sobretot per als pescadors i també per als peixaters: “Són diners que es deixaran de fer”.
Amb tot, la peixatera mataronina veu bé aturar-se: “Hi havia poca gamba i a uns preus molt cars. Si això serveix per regenerar l’espècie serà una bona decisió”. En aquest sentit, Anglada espera que en el futur hi hagi més producte i a preus més assequibles.
Reclamen un canvi en l’avaluació dels estocs
El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Òscar Ordeig, ha reclamat de cara al 2025 un canvi en l’avaluació dels estocs de la pesca ja que, segons ha dit, l’actual no correspon al que diuen els científics catalans.
[–>
“El problema de la gamba és per això. Feia anys que no es pescava tanta gamba. Ens acabem els estocs i ara ens hem de menjar part de la quota del 2025”, ha afegit en el marc de la sessió de control. El conseller també ha defensat que es modifiqui el reglament de la pesca mediterrània.
#PÊCHE #CREVETTE #LÉtat #accepte #rouvrir #pêche #crevette #contre #quota
1734586265