2025-02-22 09:23:00
Una metgessa de Conca ha obtingut la primera sentència ferma -ja que l’Administració no l’ha recorregut- que reconeix vuit setmanes de permís parental retribuït. Els empleats fins ara podien exercir aquesta llicència, però no de manera retribuïda, en contra del criteri manifestat per Europa. Al sector públic, dues sentències reconeixen l’obligatorietat de pagament de la llicència, mentre al sector privat encara no hi ha jurisprudència favorable.
El sindicat Csif va fer pública ahir aquesta decisió judicial, que arriba poc després d’una decisió pionera que reconeix el mateix a un funcionari de l’Ajuntament de Barcelona, si bé el consistori sí que ha decidit judicialitzar el cas.
El permís parental és una llicència que tenen disponible tots els pares o mares de fills fins que compleixin vuit anys. Abans que superin aquesta edat es poden absentar de manera legítima del seu lloc de treball durant un màxim de vuit setmanes. Pot ser continu o discontinu i es podrà gaudir a temps complet o en règim de jornada a temps parcial.
El Govern va aprovar el 2023 que es reconegui a tots els empleats un permís parental, però no retribuït
El Govern va aprovar el 2023 que es reconegui a tots els empleats un permís parental, però no retribuït. Tot i això, Brussel·les ha renyat Espanya per no pagar-lo -va arribar a obrir-li un expedient sancionador- i cada vegada més tribunals, aplicant la jurisprudència comuna, reconeixen l’obligació de les empreses o entitats públiques de pagar els dies d’absència.
Aquest és un permís que pot donar continuïtat al permís de paternitat –diferent al parental– que tècnicament es coneix com a «permís per naixement de fill» que són les 16 setmanes d’absència remunerada.
El jutjat contenciós administratiu número 1 de Conca ha obligat l’hospital Virgen de la Luz de Conca a indemnitzar una facultativa que va demanar exercir el seu permís parental, però l’entitat pública no li va retribuir les vuit setmanes que va estar de llicència amb el seu fill. L’empleada ja havia gaudit dels dies i la sentència obliga a pagar-li l’equivalent al que l’hospital li va deixar de pagar de sou.
La jutgessa rebutja els arguments de l’Administració, que argumentava que de moment el permís parental no té un desenvolupament normatiu dins de la llei espanyola malgrat les directrius europees.
Une mère erre sa fille sur une photo d’archive. / Europa Press
«La denegació del permís sol·licitat per l’ara recurrent no es fonamenta per tant en necessitats del servei, sinó únicament en la manca de previsió normativa, de desenvolupament reglamentari. […] Le demandeur du permis n’a pas à subir les conséquences du retard dans le développement réglementaire de la directive, à laquelle l’État espagnol a été obligé et soumis au terme, “déplore le magistrat dans sa décision.
La jutgessa fa referència a la sentència pionera de Barcelona, assenyala que les disposicions de la Directiva europea «són incondicionals, prou clares i precises» i que «el permís parental ha de ser retribuït, igual que altres permisos contemplats a l’article 49 del Trebep», els quals inclouen permisos per conciliació de la vida personal, familiar i laboral, entre d’altres.
En absència de normativa, la jutgessa ha estimat l’opció més garantista per a la treballadora i li ha concedit les vuit setmanes retribuïdes, si bé la realitat per al conjunt d’empleats públics i privats pot ser diferent un cop el Govern legisli. Si així ho decideix, pot apostar per una franja més reduïda de setmanes retribuïdes i fer un mix amb altres no retribuïdes. La norma també haurà de concretar quant es cobra durant el permís, si el salari íntegre o només una part.
Per exemple, el PSOE ha plantejat via esmenes en el projecte de llei de funció pública que ara està en tràmit al Congrés que aquest permís tingui una durada no superior a vuit setmanes, però de les quals només dues seran retribuïdes. La norma està ara mateix pendent de negociar-se a la cambra legislativa i la proposta del principal partit del Govern pot acabar subjecta a canvis durant les transaccions amb altres grups parlamentaris. L’Executiu també haurà de legislar aquest permís, però per als treballadors del sector privat.
I mentre no entrin en vigor els canvis i Espanya transposi, d’una manera o altra, la directiva, la litigiositat promet anar a l’alça. El sindicat Csif ha avançat que promourà reclamacions similars en altres àmbits de les administracions públiques «perquè la justícia creï jurisprudència sobre aquesta qüestió», segons ha fet públic en un comunicat. n
#Permission #parentale #juge #dicte #première #peine #ferme #pour #payer #permission #des #parents
1740216984