2025-01-25 13:12:00
Rafel Bruguera Batalla (Girona, 1956) va presentar aquest divendres a la tarda a l’Alfolí de la Sal, a l’Escala, La Guerra Civil a l’Escala (1936-1939). Revolució i contrarevolució, llibre amb el qual l’escriptor i polític escalenc tanca una sèrie de volums dedicats «a la República, la Guerra Civil, l’exili i la repressió posterior». L’autor va estar acompanyat en l’acte de presentació per Pere Guanter i Josep Bofill, alcalde de l’Escala.
Després d’haver posat la lupa en fets i personatges concrets de la història del segle XX al municipi altempordanès, com Martí Rauret, mestre i polític republicà que va arribar a ser sots-secretari de la Presidència de la Generalitat entre el 1936 i 1939 o l’anarquista Antoni Puig «Tonet», Bruguera vol ara «tancar el cicle» amb un llibre que permet endinsar-se en aquells anys de guerra, repressió i exili, afegint-hi un context.
«Amb aquest llibre el que faig és, en primer lloc, bolcar la informació apareguda en altres publicacions donant-li un estil i unificant els criteris lingüístics. En segon lloc, ofereixo nova informació inèdita, fonamentalment extreta d’arxius militars, encara que també d’altres fonts» explica l’autor, alcalde de l’Escala entre 1983 i 1995, sobre un llibre que és a la vegada el tercer volum de la Col·lecció Arxiu Històric de l’Escala.
El context històric
Una de les claus de La Guerra Civil a l’Escala (1936-1939). Revolució i contrarevolució, és l’explicació del context històric previ a tots els esdeveniments que es van succeir a partir de 1936, any en el qual es va produir el cop d’estat per part de les tropes feixistes. «Començo explicant la situació política, econòmica, social i demogràfica de l’Escala des de principis del segle XX fins a la dictadura de Primo de Rivera» afirma l’autor.
L’obra també inclou una part centrada en els anys de la república, malgrat que «el gruix del llibre» tracta sobre la Guerra Civil «en tots els seus aspectes». De fet, el llibre descobreix alguns detalls inèdits que es troben descrits, segons l’autor, en dos capítols. «El primer és el paper que juga l’Escala en la política de defensa del litoral és a dir, a partir del bombardeig del creuer Canàries a Roses el 30 d’octubre del 1936». Bruguera assevera que amb aquell atac, a la zona es va generar «una verdadera psicosi davant el temor a un possible desembarcament de les tropes feixistes». Després d’analitzar la situació, la Generalitat i el govern de la República «van decidir fortificar el Golf de Roses, i especialment l’Escala, amb construccions defensives com bateries de canons, trinxeres i nius de metralladores» assenyala l’autor.
El llibre també treu a la llum la Batalla del Montgrí, que va tenir lloc pocs dies abans de l’entrada de les tropes franquistes a l’Escala, el 8 de febrer del 1939. «La van protagonitzar les tropes italianes del comando Frecce Azzurre, és a dir, les fletxes blaves, i el que quedava de l’exèrcit republicà d’Enrique Líster, que el que fa és anar volant els ponts que troba, per guanyar temps i facilitar la fugida dels militars i dels civils» apunta Bruguera, que ha documentat aquest episodi amb la transcripció de l’informe que «el comandament de les tropes italianes va elaborar sobre aquest enfrontament».
#Rafel #Bruguera #suit #rôle #LEscala #pendant #guerre #civile
1737867078