2025-02-08 14:00:00
La prestació social per excel·lència de la Generalitat que brinda un ingrés mínim a les persones en situació més precària, la Renda Garantida, afronta una reforma que es podria tancar a finals d’aquest any. Les dades revelen que no arriba a qui la necessita i no està reduint les desigualtats ni la pobresa. Segons les dades de la Generalitat, només la perceben el 20% de persones que viuen sota el llindar de la pobresa i el 40% dels quals malviuen en la pobresa més extrema. No obstant això, un de cada quatre catalans és pobre i la manca material extrema, la pobresa més extrema, ja s’acosta perillosament al 10% de llars a Catalunya.
Immigrants, amb ocupació, menors d’edat i dones. Aquests són els rostres de la pobresa a Catalunya i els col·lectius claus als quals s’ha d’aproximar la reforma de la renda garantida. La primera fase d’implementació d’aquesta reforma busca fer créixer el nombre de persones activables, capacitades per a treballar, que cobren aquesta prestació social. Si ens fixem en els qui cobren avui aquesta ajuda, les persones amb capacitat de treballar són només el 43% i han anat baixant en els últims anys.
On estan aquestes llars prioritàries? D’una banda, hi ha aquelles on ningú està buscant ocupació. El gruix d’aquestes llars estan formats per jubilats o persones amb alguna incapacitat reconeguda que no poden entrar en el mercat laboral, però hi ha un 25% de llars inactives on els seus membres no volen treballar però estarien capacitats per a fer-ho. Amb la renda, participarien d’un pla d’inserció social per a solucionar els seus problemes a l’hora d’enfrontar-se al món laboral i si finalment troben una ocupació temporal, podrien acceptar-la perquè no els extingiria la prestació, com ocorre actualment.
Després hi ha les llars els membres de les quals busquen una feina però no la troben i majoritàriament sobreviuen amb ajudes socials i prestacions. La xifra no baixa dels 900.000 des de fa quatre anys a Catalunya i aquesta nova reforma podria reduir-los. En aquests casos, els sortiria a compte treballar perquè, almenys durant un any, cobrarien més treballant que cobrant la prestació.
El col·lectiu més urgent d’atendre són el 8% de les llars on els seus membres busquen ocupació però no en troben i no reben cap prestació social. En concret, són 73.000 famílies que tenen zero ingressos mensuals, les llars on la pobresa s’empitjora d’una forma més intensa i que engrosseix les dades de desigualtat social a Catalunya.
La dada clau per a la segona fase d’implementació d’aquesta reforma legal afecta al 16% de catalans, 569.100 persones, que són pobres però no poden demanar la Renda Garantida perquè estan treballant. El Govern confia que aquestes llars puguin percebre la prestació el 2027 i complementar els ingressos dels seus salaris si són més baixos que les quanties de la RGC que els correspondrien (entre 778 i 1556 euros el mes en funció de la llar).
Els nens i immigrants, la cara més visible de la pobresa
Per grups d’edat, l’última Enquesta de Condicions de Vida assenyala que el 33,1% de nens i adolescents catalans viuen sota el llindar de pobresa, el doble dels majors de 65 anys (16%) i més alt que els adults (24%). També ho veiem en la composició de la llar: el 28% de les famílies amb fills són pobres, mentre que els que no els tenen suposen el 20%. Però en canvi, els nens estan infrarepresentats en aquestes ajudes. Segons les dades de 2023, pràcticament la meitat dels perceptors (48%) són adults que viuen solos.
No obstant això, hi ha una altra dada de pobresa que la reforma de la renda encara no es planteja abordar. El pitjor percentatge de pobresa a Catalunya afecta les persones migrants. Els qui tenen nacionalitat estrangera dupliquen la taxa de pobresa si ho comparem amb els que tenen nacionalitat espanyola (un 40% front un 19%). Al País Basco i Navarra s’han eliminat alguns criteris, com el permís de residència, perquè més famílies que viuen en el seu territori puguin accedir a aquesta prestació social. Avui, Catalunya, encara no li ho planteja.
#Revenu #garanti #sont #les #visages #pauvreté #Catalogne #les #travailleurs #migrants #mineurs #femmes
1739031577