2024-10-18 14:01:00
Federico García Lorca va visitar Tarragona en tres ocasions el 1935, mesos abans de ser afusellat pel règim franquista, i en una podria haver reprès la seva amistat amb Salvador Dalí després de distanciar-se’n el 1928, segons que apunta la professora María Isabel Calle al llibre ‘Lorca a Tarragona’.
El pas de Lorca per la ciutat segueix latent a través d’homenatges, recitals, conferències i fins i tot un quadre del pintor Josep Maria Rosselló dedicat al poeta granadí al vestíbul del Teatre Tarragona.
María Isabel Calle, doctora en literatura i professora del departament de Filologies Romàniques de la Universitat Rovira i Virgili (URV), recull al llibre ‘Lorca a Tarragona’ (Publicacions URV) les escapades de l’escriptor a la ciutat: dues de confirmades, durant les festes de Santa Tecla i per representar ‘La dama boba’, i una altra en dubte en companyia de Salvador Dalí, que va poder servir perquè tots dos es reconciliessin.
La clau és una entrevista a García Lorca publicada el 15 de novembre de 1935 al ‘Diari de Tarragona’, realitzada per l’aleshores director Lluís Salvador, amb motiu de l’estrena dos dies abans de l’adaptació lorquiana de ‘La dama boba’, de Lope de Vega, pel tercer centenari de la seva mort.
En aquesta entrevista “descobrim, gràcies a una intervenció fortuïta de Cipriano Rivas Cherif, director artístic de la companyia, que García Lorca havia visitat Tarragona el dia de Santa Tecla -23 de setembre-, potser per recomanació del seu amic Manuel de Falla, ja que afirma que aquest li va insistir que visités la pedrera romana del Mèdol”, explica Calle a EFE.
“Va venir sense avisar ningú, d’incògnit, segurament per poder gaudir de les festes sense el tràfec de la fama”, afegeix la professora de la URV.
La incògnita és si va repetir cinc dies després, el 28 de setembre, aquesta vegada amb Dalí: en aquella data Lorca havia estat convidat per l’Acadèmia de Música Marshall de Barcelona per fer un recital, però el va deixar plantat.
“En una entrevista publicada l’any 1986 per Ian Gibson, Dalí afirma que va visitar Tarragona amb García Lorca al setembre, després de set anys sense veure’s. Tots dos podrien haver estat a la ciutat el 23 de setembre amb Edward James i Gala, com afirma Dalí a aquesta entrevista, o haver realitzat una segona visita el 28 d´aquell mes, quan el va deixar plantat”, afirma Calle.
Sigui com sigui, va ser una trobada crucial per als dos amics. “La seva amistat s’havia trencat l’any 1928 després de la irrupció de Luis Buñuel a la vida de Salvador Dalí. La reconciliació va tenir lloc a Tarragona, i va ser una de les últimes vegades en què Dalí va estar amb García Lorca abans del seu assassinat”, afegeix.
El poeta granadí va quedar enamorat de les tradicions tarragonines: segons va escriure Lluís Salvador al ‘Diari de Tarragona’, va gaudir a Santa Tecla de les bombolles religioses del Pla de la Seu, la processó del braç de Santa Tecla, els nans, els Xiquets de Tarragona i el ball de bastons.
“Lorca es va aturar en la descripció d’una escena folklorista a l’antic cafè La Unió, on es va asseure al costat d’uns grallers per preguntar-los sobre el curiós instrument i demanar-los una demostració, i va afirmar que es trobava entre Dionís i Baco”, explica Calle.
A més, va visitar El Mèdol, el Passeig Arqueològic, on es troben les muralles romanes, i el Museu de la Necròpolis, on coneix un guia que “és un romà, un romà autèntic”.
“García Lorca va quedar encantat amb la ciutat i l’ambient festiu, però sobretot pels vestigis romans que el van portar a afirmar ‘Es Roma pura'”, diu Calle.
Però la relació del poeta amb la província de Tarragona no s’acaba aquí, ja que en la conversa amb el ‘Diari de Tarragona’ declara que va realitzar una tesi doctoral sobre el monestir cistercenc de Poblet, que el coneix pam a pam, però que no sap en quin estat es troba en aquests moments. Fins i tot Lorca i Rivas Cherif prometen tornar per visitar-lo i anar també al de Santes Creus.
[–>
“S’ha investigat sobre aquesta possible tesi, però no hi ha cap tipus de document que acrediti, ni tan sols, algun estudi sobre el monestir realitzat per l’escriptor. Segons la meva opinió, respon al tarannà fabulador i enlluernador de Federico García Lorca”, conclou Calle.
#livre #souligne #García #Lorca #Salvador #Dalí #sont #réconciliés #Tarragone
1729297946